Intr-o industrie auto in care multe din modelele concurente pe aceeasi piata arata aproape identic, tuning-ul auto este cea mai eficienta forma de personalizare a masinii tale. Conceptul de auto tuning nu este unul tocmai nou, insa impactul pe care tuning-ul il are astazi asupra modului in care percepem automobilul, in general, este evident. Recunoasterea importantei tuning-ului auto este semanalata prin reviste dedicate acestei industrii, prin multitudinea de firme producatoare de acccesorii de tuning si prin competitiile si saloanele de tuning desfasurate in tot mai multe orase ale lumii. Exista doua forme principale de tuning: tuning de performanta si tuning visual.

Tuning-ul de performanta presupune modificarea parametrilor de functionare a vehiculului prin sporirea anumitor calitati, cum ar fi numarul de cai putere, aderenta la sosea, aerodinamica, evacuarea mai eficienta a gazelor produse de motor. In mare masura, acest tip de auto tuning se desfasoara mai mult sub capota, rareori fiind vizibil ochiului neantrenat. Totusi, putem vorbi si de o contopire a tuning-ului de performanta cu cel vizual in cazul eleroanelor si a spoilerelor – elemente aerodinamice esentiale in comportamentul oricarei masini.

Tuning-ul vizual se refera in special la modificarea anumitor parti considerate “standard”: stopuri, faruri, eleroane, spoilere, manere usi, colorit geamuri, schimbarea materialelor de bord, a cadranelor etc. Desi nu are un impact semnificativ asupra performantelor masinii, tuning-ul vizual poate transforma un autovehicul banal intr-o vedeta a soselelor.